Ο GIUFA ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

 

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου...

thumb 76 afisa giufa

 

[click on thumbnail to open the gallery]

 

 

 

 

παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την συνεργασία του συλλόγου, την παράσταση Ο Giufà και η θάλασσα του Antonello Antonante.

 

“...Γεννιέμαι κάθε μέρα σε τόσους διαφορετικούς τόπους, γεννιέμαι κάθε φορά που κάποιος θέλει να διηγηθεί μια ιστορία και, εκεί κατοικώ. Κατοικώ την μνήμη!.. 

Αλλά δεν ξέρουν όλοι να το κάνουν αυτό. Μόνο μερικοί κατέχουν την μυστηριώδη δύναμη να σε μαγεύουν. Μόνο μερικοί κατέχουν… την τέχνη να διηγούνται. Μια φορά και ένα καιρό… η αρχή είναι πάντα ίδια. Και έπειτα λέξεις, λέξεις, μονάχα λέξεις. Αλλά ανάλαφρες… τόσο για να πετάξουν μέχρι τα αστέρια και από εκεί, να επιστρέψουν ξανά. Για να φέρουν μια χούφτα κοσμικής σκόνης… μέχρι μέσα στην καρδιά σου.

 

Το έργο παρουσιάστηκε στην Ιταλία το 1998 από τον Maurizio Stammati στο Teatro dellAcquario στην Κοσέντζα με την σκηνοθεσία του συγγραφέα, και γιόρτασε στην Ραβέννα το 2006 την 500η παράσταση με στάση σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας.

Με την σκηνοθεσία της Ειρήνης Ντινάκη και της Βίκυς Θεοτοκάτου, παίζουν το έργο, μεταφρασμένο στα ελληνικά από την κα Lorena Zanin, ο Λευτέρης Διαμαντάρας και η Ειρήνη Τσάτσου. 

 

 

 [trailer της ιταλικής παράστασης]     

  

Ο Giufà, ένα σύμπλεγμα εξυπνάδας και εφευρετικότητας, είναι ένα τυπικό παράδειγμα της εποχιακής μετακίνητικης αφήγησης.  Θέματα ίδια ή σχεδόν, παρευρίσκονται, μερικές φορές πανομοιότυπα σε ονόματα, σε πολλές χώρες που ανήκουν σε ένα πολιτιστικό τόπο που έχει τις ρίζες του σε μια κοινή μήτρα: τη Μεσόγειο

Αλλά δεν είναι μόνο ένα ταξίδι μέσα από το mare nostrum, είναι επίσης ένα ταξίδι μέσα από το θέατρο, όπου το παιχνίδι της προσποίησης αποκαλύπτεται ξαφνικά, και όπου οι τρόποι και οι τεχνικές ενώνονται για να σμίξουν σε μια συνεχή ροή.

Ένα διήγημα μέσα στο διήγημα, ο μενεστρέλος που παίζει με την αφηγηματική πορεία όσο και με τα σκηνογραφικά στοιχεία.

Η παράσταση  αναπαράγεται με μια μικτή τεχνική (θέατρο υποκριτικής, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο), καταφέρνει να γοητεύσει εγκάρσια όλες τις γενιές, και τοποθετείται στην κορυφή της κάθε κατηγορίας, προσφέροντας στους θεατές πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.

Μια παράσταση για παιδιά από 6 ως 106 χρονών...

 

Η παράσταση παρουσιάζεται στην Λέρο στο Αίθριο του δημοτικού σχολείου Λακκιού την παρασκευή 8 και το σάββατο 9 σεπτεμβρίου 2017 στις 9 μμ, και στους Λειψούς στο Πολιτιστικό Παρκο το σάββατο 16 σεπτεμβρίου 2017 στις 9 μμ.

Οι γαλλόφωνοι μπορούν να βρουν μια pdfευρεία περίληψη από τον Bernard Morin.

 

 

 

 

 

 

 

LAST NEWS

member login