COMICS, λόγια & εικόνες

 

Ο Palumbo και ο Βότσος...

thumb 74 afisa.comics leros

 

[κάντε κλικ πάνω στην εικόνα να δείτε μια επιλογή των έργων]

 

  

είναι οι δύο καλλιτέχνες τα έργα των οποίων θα εκτεθούν σε μια έκθεση που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα από Αύγουστο 2017 ως Μάιο 2018.

Διοργανωμένη από τον ΑΙΑΛ στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας και με την συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή των έργων δύο καλλιτεχνών, ενός έλληνα και ενός ιταλού, αντιπροσωπευτικών της σύγχρονης παραγωγής των κόμικς στις δυο χώρες.

 

Η επιλογή δύο καλλιτεχνών από χώρες γειτονικές και τόσο παρόμοιες σε ψυχοσύνθεση και ταμπεραμέντο όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έγινε με το σκεπτικό όχι να καταδειχτούν οι πιθανές ομοιότητες ανάμεσα τους, αλλά, αντίθετα, κρατώντας ως βασικό άξονα την κοινή τους ηλικιακή συνάφεια και το γεγονός πως οι πορείες τους διασταυρώνονται στα ρεύματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κόμικς είναι τόσο διαφορετικοί και αποδεικνύουν έμπρακτα μέσα από το έργο τους την πολυφωνία και τη δημιουργική πλαστικότητα του μέσου.

Ο ιταλός Giuseppe Palumbo και ο έλληνας Γιώργος Μπότσος είναι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σκηνής των κόμικς και έχουν συνυπάρξει πολλές φορές σε εκδόσεις και μεγάλες εκθέσεις στις δύο χώρες. Συνεργάτες και οι δύο του περιοδικού Βαβέλ, που συνέβαλε με μοναδικό τρόπο στη διάδοση και την εδραίωση των ποιοτικών καλλιτεχνικών κόμικς στην Ελλάδα, συνδέονται με την αγάπη τους για το γράψιμο και την αφήγηση, όπως και με την πληθωρική σχέση τους με την εικόνα, καθώς τους διακρίνει μια συνεχής αναζήτηση για διαφορετικές εκδοχές και εκφράσεις μέσα στα πλαίσια του μέσου που δημιουργούν.

Ο Palumbo έιναι ένας «χαμαιλέων», που μπορεί να δημιουργεί αντλώντας από την καρτουνίστικη, δυναμική και έντονη γραμμή, ανανεώνοντας κλασικούς ήρωες των κόμικς,  αλλά και να παρουσιάζει νέα αυθεντικά σχέδια που φέρνουν μια φρέσκια διαφορετική «ματιά» στα σύγχρονα κόμικς.

Ο Μπότσος πειραματίζεται με την εικαστικότητα της αφήγησης, δημιουργώντας με ελλειπτικά σενάρια και μινιμαλιστικό λόγο, εικονογραφώντας τις ιδέες του με αξίες εικαστικού έργου και αναζητώντας μια φόρμα που παραπέμπει μεν στην ζωγραφική, αλλά διατηρεί την αμεσότητα και το «ξάφνιασμα» της ανατροπής που φέρνουν τα κόμικς.

Και οι δύο είναι πληθωρικοί, έχουν έντονη προσωπικότητα και αποτελούν τις δύο όψεις ενός πολύτιμου δημιουργικού νομίσματος.

Αντώνης Ράλλης, επιμελητής έκθεσης και καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο

Κολέγιο τέχνης & design ΑΚΤΟ της Αθήνας

 thumb 74 copertina.catalogo

Με την παρουσία του Γιώργου Μπότσου, η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Λέρο την Κυριακή 27 Αυγούστου και ώρα 8 μμ στο δημοτικό σχολείο Λακκιού.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 7 - 10 μμ ως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσουν οι επώνυμες στάσεις στα Χανιά, Μεσσήνη, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη, για να κλείνει το ταξίδι της στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

 

 

[κάντε κλικ πάνω στην εικόνα να διαβάσετε και να κατεβαίνετε   

την μετάφραση των κείμενων στην συμπληρωματική γλώσσα]   

  

 

 

  

thumb logo benettonspecial thanks to UnitedColors of Benetton    

 

 supporto informativo    logo_radioatene

 

 

LAST NEWS

member login