Ίχνη Μεσογείου

 

thumb 69 afisa tracce.med

 

 [click on thumbnail to open gallery]

 

 

 

 

Ο Αλευρόμυλος του Μπρούτζι φιλοξένησε στην Λέρο από το 29 Ιουνίου ως το 9 Ιουλίου 2017 την έκθεση Ίχνη Μεσογείου με τις φωτογραφίες του Ino Lucia και του Gabriele Ficchì.

 

Σημάδια, φως, πέτρες σμιλεμένες από τον άνεμο και τη θάλασσα, αρχαϊκή αρχιτεκτονική, ηφαιστειακή γη ξεραμένη από τον ήλιο, μονοπάτια, πρόσωπα, τείχη και γεωμετρικά σχήματα σκαλισμένα από το χρόνο.

Σκιές και ανταύγειες απέριττων σχημάτων, σαν να κρυσταλλοσκοπήθηκαν από την ιστορία και την αρχιτεκτονική, που αλλάζουν σύμφωνα με την ώρα.

Σαν, σε μια Μεσόγειο χωρίς σύνορα, αυτά τα σημάδια να έπαιρναν δική τους ζωή και να συνομιλούσαν με μια μυστηριακή γλώσσα.

Αδιαφορώντας για τον τεμαχισμό και τα σύνορα που επιβληθήκαν με το πέρασμα του χρόνου, φαίνονται να συνάψουν μια μυστηριακή συμμαχία όπου τα πάντα είναι κοινά.

 

Η έκθεση άρχισε το ταξίδι της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διχτύου Ελληνο-ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην Μεσσήνη πού εγκαινιάστηκε το Μάρτιο με την παρουσία του Πρέσβη της Ιταλίας, και μεταφέρθηκε κατόπιν στην Καλαμάτα το Μάιο.

 

Ίχνη Μεσογείου είναι μια πολύ μεγάλη συλλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες,  που ξεκίνησε στο τέλος του ‘90 και συνεχίζεται ακόμα.

Ήδη περιλαμβάνει πολλές περιοχές της Ελλάδας (Σαμοθράκη, Νάξος, Σαντορίνη, Αθήνα, Φολέγανδρος…) και της Ιταλίας, τα Κανάρια Νησιά, τις Βαλεαρίδες Νήσους, τα Βαλκάνια και την Τουρκία (Καππαδοκία).

Η έκθεση στήνεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, μερικές φορές με τη συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών, και αυτή τη φορά με μια επιλογή φωτογραφιών, οι περισσότερες τραβηγμένες στην Ελλάδα.

Οι εικόνες είναι όλες αναλογικές, έχουν τραβηχτεί με φιλμ 120mm μερικές φορές ληγμένο και ιστορικές συσκευές, ενώ η εμφάνιση και εκτύπωση έγινε πάντα στο χέρι.

 

Στην Λέρο η έκθεση συμπληρώθηκε με τα γλυπτά του Βαγγέλη Χλωρού: παλιά όργανα, αρχαία εργαλεία, υλικά φτωχά και ξεχασμένα που βρίσκουν απροσδόκητη αξιοπρέπεια και νέες μορφές, ιδιόρρυθμα γλυπτά που δημιουργήθηκαν με λίγα, αλλά έμπειρα χτυπήματα σφυριού ή με ένα άγγιγμα συγκόλλησης.

Στην διάρκεια των εγκαινίων στην Λέρο προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους (17’) του Ino Lucia Το δίλημμα του φυλακισμένου.

   

 

Κινηματογραφική απόδοση της ομώνυμης θεατρικής παράστασης, παραγωγής του TeatroInMatematica, είναι ένα psycho-thriller εμπνευσμένο από την αφηρημένη έννοια του Albert Tucker που την πρότεινε στην δεκαετία ‘50 ως ζήτημα της θεωρίας παιγνίων, μεταφορική συμπεριφορά με εφαρμογή στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

 

Μαζί με τα γλυπτά του Βαγγέλη Χλωρού, η έκθεση μετάθεσε, πρωτοβουλία του Συλλόγου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Λειψών, που έχει εκτεθεί από την 16 ως 26 Ιουλίου, κλείνοντας ύστερα στην Πάτρα το ταξίδι του στην Ελλάδα.

 

logo_radioatene

 supporto informativo     

LAST NEWS

member login