ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ

 

thumb_pizzamiglio_gallery-01

 

[click on thumbnail to open the gallery]

 

Έκθεση της  Antonella Pizzamiglio στο πλαίσιο του τριημέρου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Λέρο

 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης άνοιξε την Παρασκευή 19 Ιουνίου στα Λέπιδα το τριήμερο διοργανωμένο από το Κ.Θ.Λ. και το Κοι.Σ.Π.Ε. σε συνεργασία του Δήμου Λέρου και του Α.Ι.Α.Λ.

Η έκθεση, που ήδη παρουσιάστηκε στην Ιταλία σε πέντε χώρους, αποτελείται από τις ιστορικές έγχρωμες φωτογραφίες που τράβηξε η καλλιτέχνης το 1989 και προκάλεσαν σκάνδαλο στο Διεθνές Συνέδριο Ψυχιατρικής στην Αθήνα και σημάδεψαν την αρχή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

 

Δίπλα από αυτές, στέκονται οι ασπρόμαυρες της επιστροφής της το 2011, είκοσι χρόνια μετά, που τεκμηριώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αγωγή και διαχείριση των ψυχασθενών και την επανάκτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ακόμα και την σημερινή υποβάθμιση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων.

Τα έργα παρουσιάστηκαν σε μια πρωτότυπη και αυστηρή εγκατάσταση, υλοποιημένη από τον τοπικό επιμελητή με συντονισμό της φωτογράφου και την συνεργασία του Κοι.Σ.Π.Ε.

Στα εγκαίνια, με παρουσία της δημιουργού, των αρχών, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και πολυάριθμο κοινό, ξεκίνησαν τα καλωσορίσματα η πρόεδρος του Α.Ι.Α.Λ. και ο Δήμαρχος της Λέρου.

 

Ο Γ.Γ. του Α.Ι.Α.Λ. εισήγαγε την έκθεση εξηγώντας εν συντομία τις αιτίες, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί την αρχική αιτιολογία του τριημέρου.

Έτσι τόνισε ότι η έκθεση δεν ακολουθεί αισθητική αλλά τεκμηρίωση (άρα ιστορική), παρουσιάζοντας ένα εικονογραφικό σύμβολο δυνατής συγκινησιακής σύγκρουσης της επιστροφής στην Λέρο.

Θύμισε έπειτα πως στην βάση της εκδήλωσης βρισκόταν η συνεχής έρευνα της επανεκτίμησης της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού ακολουθούμενη από το σύλλογο, και ακόμη η επιθυμία να σπάσει κάποιες κοινοτυπίες με αρνητικό αντίκτυπο, κατάλοιπο του αγώνα για την μεταρρύθμιση της δομής.

Ολοκληρώνοντας ανέλυσε το πρόγραμμα του τριήμερου, δίνοντας έπειτα το λόγο στον κ. Γ.Λουκά ο οποίος με τη σειρά του θύμισε τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίο εξελίχτηκε το πρώτο φωτογραφικό ρεπορτάζ την παραμονή του Συνέδριου της Αθήνας το 1989.

Η ίδια Pizzamiglio ξαναέζησε εν συντομία με μια συγκινητική διήγηση τις ταραχώδεις περιπέτειες που σημάδεψαν το ρεπορτάζ, την πρώτη εμπειρία της επαγγελματικής  καριέρας της.

 

Ακολούθησε η ιστορική περιγραφή της περιοχής μέσα από τις παρεμβάσεις του κ. Δ.Κωστόπουλου, πρώην υπεύθυνο του ΓΑΚ-Λέρου, που εξήγησε την γεωπολιτική αναθεώρηση των Λέπιδων στην διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων με τίτλο  «Από τον Τζιγαδά Πασά στο Κ.Θ.Λ. Μια ανάγνωση του χώρου».

Και του αρχ. Χ.Γουτίδη ο οποίος, με μια λεπτομερή έκθεση με θέμα «Λέπιδα & Αη Γιώργης στο χώρο και στο χρόνο, ένα παλίμψηστο του 20ου αιώνα», διέτρεξε την ιστορικο-αρχιτεκτονική εξέλιξη των κτιρίων.

 

thumb_pieghevole_lepida_1.copertina

Την επόμενη μέρα της εκδήλωσης έγινε ξενάγηση στα εγκαταλελειμμένα κτίρια Λεπίδων στο πλαίσιο των Ιστορικών Εκδρομών, διοργανωμένων από τον ΑΙΑΛ σε συνεργασία με το LerosActive.

Και το απόγευμα στο Κινηματοθέατρο Λακκιού ακολούθησε η συνάντηση αποτίμησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Λέρο όπου συμμετείχαν πολυάριθμες προσωπικότητες του πολιτικο-κοινωνικού και γιατρικού κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρίστανται την εποχή της μεταρρύθμισης, συνεισφέροντας ενεργητικά στην υλοποίηση της.

Ολοκληρώθηκε την τρίτη μέρα η εκδήλωση με μια συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων της ψυχικής υγείας με ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη της ψυχιατρίας στο προαύλιο  του 11ου περίπτερου (πρώην στρατόπεδο αεροπόρων), και ένα meeting των εκπροσώπων του Κοι.Σ.Π.Ε με θέμα την κοινωνική οικονομία και την επανένταξη.LAST NEWS

member login