ΤΕΛΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                    Λερος, 20.5.2012


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο δεύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας  ελληνο-ιταλικής φιλίας, που είχε σαν πρωταγωνιστή την Λέρο, τόσο για την εκκίνηση όσο και για την άφιξη, με ανάλογες τελετές έναρξης και λήξης, έναν αγώνα στο κόλπο του Λακκιού, και μια ‘ιταλική γιορτή’ επ’ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από τον προηγούμενο χρόνο:  28 σκάφη με 6 διαφορετικές σημαίες, και ακόμη πιο διεθνής με την παρουσία 107 πληρωμάτων από 13 διαφορετικές χώρες.

Ανάμεσα τους συμμετέχοντες, 10 σκάφη προέρχονταν από την Τουρκία, 4 από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, ενώ τα 70 πληρώματα ήρθαν μόνο για τον αγώνα από Ιταλία, Τουρκία, Γαλλία και Αγγλία, και κάποια από πιο μακριά (Ουκρανία και Αυστραλία).

Η σημαιοστολισμένη προβλήτα του λιμανιού του Λακκιού φιλοξένησε τα περίπτερα της υποδοχής με την γραμματεία του αγώνα, τεχνικές και τουριστικές πληροφορίες, καθώς και των χορηγών, στην διάρκεια των δυο πρώτων και τελευταίων ημερών του αγώνα.

Το Σάββατο 26 Μαΐου στο Κινηματοθέατρο του Λακκιού έγινε η τελετή έναρξης  με την παρουσία του Δήμαρχου του Gulluk, που βρέθηκε στο νησί για την αδελφοποίηση με τον δημοτικό σχολειό της Αγ.Μαρίνας.

Μετά το καλωσόρισμα του Δήμαρχου Λέρου κ.Κόλια, του πρόεδρου του ΑΙΑΛ κ. Μάρκι και του πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής κ.Χαραλαμπίδη, ακολούθησε μια συναυλία κλασσικής μουσικής που γέμισε την σάλα από την πλατεία μέχρι το θεωρείο.

Το κουαρτέτο των καλλιτεχνών, που ήρθε  ειδικά από την Ιταλία, εκτέλεσε ένα μουσικό πρόγραμμα, ένα μεταφορικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική με επιστροφή εμπνευσμένο από το θέμα του αγώνα, που πέρασε από την μια ήπειρο (νησιά του αιγαίου) στην άλλη (μικρασία).

Το μουσικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε με μουσικές των αρχών του ‘900 που μετάφεραν οι μετανάστες, και επέστρεψαν στην γηραιά Ευρώπη με κομμάτια αμερικανών καλλιτεχνών.

Το πρώτο σκέλος έγινε στην Πάτμο, που περιελάμβανε μια εκδρομή στο μοναστήρι και στο σπήλαιο της Αποκάλυψης, και μια δεξίωση στο ξενοδοχείο Πάτμος Ακτής.

Το επόμενο σκέλος στην Τουρκία συμπληρώθηκε με την φιλοξενία της μαρίνας του Didim, που πρόσφερε μια αρχαιολογική διαδρομή στην Μίλητο και το ναό του Απόλλωνα, και ένα μεγαλόπρεπο πάρτι με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Στην συνέχεια η επιστροφή στην Ελλάδα έγινε στην Κάλυμνο με την διοργάνωση του τοπικού Ναυτικού Ομίλου, όπου μετά την βράβευση με την παρουσία του Κυβερνήτη του Didim, το Λύκειο Ελληνίδων έκανε επίδειξη τοπικών χορών.

Το τελευταίο σκέλος ανοιχτής θαλάσσης ολοκληρώθηκε στην Λέρο το Σάββατο 2 Ιουνίου, και το ίδιο βράδυ έλαβε χώρα στον παραλιακό του Λακκιού η ιταλική γιορτή.

Αυτή άρχισε με την τελετή προς τιμή των χορηγών, στους οποίους μοιράστηκε μια προσωπική αναμνηστική πλακέτα, και συνεχίστηκε με ένα ρεσιτάλ του τενόρου M.Powell, εκ των συμμετεχόντων του αγώνα, με την συνοδεία του Toby στο πιάνο, που εκτέλεσε ένα μουσικό ιταλικό πρόγραμμα.

Η βραδιά έκλεισε με έναν πλούσιο μπουφέ με τυπικά ιταλικά προϊόντα, όπως παρμεζάνα, μορταδέλα, προσιούτο και σαλάμια, παραδοσιακά πιάτα που ετοίμασαν οι κυρίες του ΑΙΑΛ, και συνοδεύτηκαν από άφθονο τοπικό κρασί, προσφορά του Κτήματος Ήσυχου.

Το πρωί της Κυριακής 3 Ιουνίου έγινε ο τελευταίος αγώνας σε θεαματικό τρίγωνο στο κόλπο του Λακκιού, για την κατάκτηση του Leros Cup, που πρόσφερε ο Δήμος Λέρου.

Η τελετή λήξης έγινε το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Ομίλου, αρχίζοντας με μπουφέ που φρόντισε ο Σύλλογος ‘Άρτεμις’, καθώς προβάλλονταν οι φωτογραφίες του προηγούμενου αγώνα, όπως γίνονταν σε κάθε σκέλος.

Στην συνέχεια, ακολούθησε η επιβράβευση με τα κύπελλα του πρωινού αγώνα, των τριών πρώτων νικητών της γενικής κατάταξης, και του CVF Trophy το οποίο δόθηκε στο τελευταίο σκάφος στην βαθμολογία.

Αμέσως μετά, μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες μια αναμνηστική πλακέτα, και ο γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής κ.Bonanno, επισημαίνοντας το πνεύμα του αγώνα που ενώνει αθλητισμό και πολιτισμό στην φιλία των λαών, ανακοίνωσε την απονομή ενός αναμνηστικού κυπέλου προσφορά του ΑΙΑΛ στο σκάφος ‘Arethusa’ σαν συμβολική επιβράβευση επιμονής στον ‘Αγώνα’.

Ολοκληρώθηκε η όμορφη βραδιά κάτω από τα πεύκα του Κουλούκι με μια μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου ‘Άρτεμις’, που παρέσυρε τους καλεσμένους.


 

LAST NEWS

member login